دسته‌هاعلائم و نشانه های کمبود فسفر در غلات

کمبود فسفر در غلات و تاثیر جبرانی کود فسفر مایع معجزه گر بر آن

کمبود فسفر در غلات به این جهت که عنصر فسفر یکی از عناصر مهم در تغذیه گیاهان بوده و به‌ عنوان یکی از اجزای کلیدی در رشد و نمو آنها محسوب می‌شود از اهمیت فوق العاده بالایی برخوردار است . تشخیص کمبود فسفر در غلات از کمبود سایر اجزا مانند نیتروژن و پتاسیم دشوارتر است زیرا معمولاً در این شرایط گیاه علائم خاصی از کمبود را نسبت به سایر کمبودهای دیگر نشان نمی‌دهد به همین جهت لازم است با روشهای علمی و دقیق همچون آزمون خاک به صورت دوره ای به میزان دقیق آن دست پیدا کرد تا با دیدن علائم کمبود فسفر در غلات غافلگیر نشویم

علائم کمبود فسفر در غلات

فسفر در گروه عناصر پر مصرف در خاک است و تحرک زیادی در اندام‌های گیاه دارد.وقتی کمبود فسفر در غلات ایجاد می‌شود، از برگ های پیر به‌ سمت برگ های جوان و قسمت‌هایی که در حال رشد فعال هستند، حرکت می‌کند. در نتیجه، واکنش‌های مختلف به کمبود فسفر به سرعت در گیاه مشاهده می‌شوند.

فسفر در افزایش رشد غلات و قوی شدن ریشه‌ها، نقش مهمی دارد. همچنین در ارتقا کیفیت دانه انواع مختلف غلات خصوصا گندم ، جو و افزایش مقاومت گیاه در برابر خشکی مشارکت دارد. جذب این عنصر نیز مانند بعضی از عنصرهای دیگر در خاک‌های خیلی قلیایی و بسیار اسیدی توسط گیاه کاهش می‌یابد.زمانی که کمبود فسفر در غلات مانند انواع گندم، جو، ذرت و چاودار پیش می‌آید، آنها تغییر رنگ غیر عادی از خود نشان می‌دهند. علائم کمبود فسفر در غلات معمولاً رنگ آنهاست، در برگ‌ها رنگ به‌ سمت سبز مایل به آبی تیره می‌رود و رنگ ساقه نیز به‌ سمت بنفش تغییر می‌یابد.

درجه بنفش بودن ساقه به ساختار ژنتیکی گیاه مربوط است، در برخی از ارقام ذرت این میزان تغییر رنگ به‌مراتب بیشتر است. بروز رنگ بنفش به‌ علت انباشت قندهایی است که در برگ‌های گیاه موجود است. این حالت به‌خصوص در ماه های سرد سال در مناطق سرد، خشک و کوهستانی کشور بیشتر مشاهده می شود.

علایم کمبود فسفر در گیاه

تاثیرات کمبود فسفر در غلات 

بطور کلی، مشخص‌ترین نشانه کمبود فسفر در مراحل اولیه رشد رویشی همه ارقام گندم، کاهش توانایی رشد و تعداد پنجه(هر دانه گندم و جو بعد از سبز شدن ۲ تا ۵ ساقه تشکیل می‌دهد که یکی از آن‌ها ساقه اصلی است و به سایر ساقه‌ها پنجه گفته می‌شود) است. همچنین در همه ارقام گندم و جو کاهش ارتفاع بوته ،کاهش رشد ریشه ،پیچیده شدن برگ ها و تاخیر در رسیدن دانه ها مشاهده می شوند.

برگ های گیاهان مبتلا به کمبود فسفر ابتدا از قسمت نوک زرد شده و گسترش آن به طرف قاعده گیاه ادامه پیدا می کند. بعضی از برگ ها رنگ سبز تیره دارند و برگ‌های مسن در نوک، لبه‌ها  و همچنین ساقه گیاه به رنگ ارغوانی مایل به قرمز تغییر رنگ می‌یابند. چنانچه مشاهده این تغییر رنگ در برگ ها و ساقه مورد توجه قرار نگیرد، این کمبود به سمت قسمت های دیگر گیاه مانند میوه و دانه می رود و در نهایت کمبود فسفر در غلات و بویژه در مراحل انتهایی رشد آنها سبب تأخیر و نامنظمی در رسیدگی دانه و تولید خوشه‌های کوچک در گندم و جو می‌شود.

یک مشکل بزرگ در مزارع غلات این است که در خاک در کشت اول تقریبا ۲۰ % فسفر مصرف شده مورد استفاده گیاه قرار می گیرد و ۸۰ % آن در خاک تثبیت شده و به شکل غیر قابل دسترس گیاه تجمع می یابد. تجمع بیش از حد فسفر منجر به کاهش عملکرد و کم شدن پروتئین دانه های ارقام مختلف انواع غلات خصوصا گندم می شود.

تاثیر فسفر مایع معجزه گر بر جبران کمبود فسفر در غلات (گندم)

در بالا بر اهمیت فسفر در رشد و بهبود عملکرد گیاه اشاره شد لیکن با در نظر گرفتن مشایل فوق در صورت روبرو شدن با شروع بروز علایم کمبود فسفر در گیاه می توان با مصرف کود فسفر مایع معجزه گر نه تنها علایم کمبود فسفر را بر طرف نمود بلکه به گواهی ویدیوی فوق می توان در چند مورد خاص به بهبود فوق العاده تولید دانه و کاه نیز کمک ویژه ای نمود که به اختصار به آنها اشاره می شود هر چند در ویدیو نیز به آنها اشاره می شود .

1- بهبود وضعیت سنبله و پر شدن غلافها به طور کامل و یک اندازه
2-بهبود وضعیت ساقه و تحکیم بافت سلولی آن که منجر به تسهیل ارسال مواد غذایی برای تشکیل دانه و استحکام ساختار و ساختمان فیزیکی گیاه می شود.
3-بهبود قابل توجه و گسترش بافت ریشه که منجر به افزایش جذب موارد غذایی از خاک می شود.

در ویدیوی فوق کارشناس محترم از نقش فسفر مایع معجزه گر بر مزرعه خود میگوید .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *